neděle 19. června 2016

Jahodový koláč

Najednou jsem se ocitla v záplavě jahod a musela jsem si s nimi nějak poradit. Koláč se docela logicky nabízel, ale nejdřív jsem nevěděla, jak to pojmout. Mohla jsem udělat prostě cheesecake, nakonec však vznikla tahle o trochu zdravější varianta s vločkami a pohankovou moukou. Taky je třeba hned zkraje zmínit, že tenhle koláč fakt není sladkej, takže pokud jste víc na sladké, neváhejte cukru přidat.



INGREDIENCE

Korpus:
70 g hladké mouky
70 g pohankové mouky
80 g vloček
30 g ořechů
½ lžičky soli
65 g cukru
1 lžička prášku do pečiva
70 g rozpuštěného másla
60 ml mléka
1 vejce

Náplň: 
500 g tvarohu ve vaničce
250 g tvarohu v kostce
150 g zakysané smetany
70 g cukru
2 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

+ cca 500 g jahod




POSTUP

1.
Nejprve si svaříme v hrnci jahody. Počkáme, až pustí šťávu, krátce povaříme, poté odstavíme a necháme vychladnout. Ani do jahod jsem nepřidávala žádný cukr, ale klidně ho tam přidat můžete.

2.
Vločky a ořechy na jemno rozmixujeme a smícháme s ostatními suchými ingrediencemi na těsto. Ke směsi přidáme vejce, máslo a mléka a vypracujeme těsto. Dortovou formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme těsto. Je trošku lepivé, ze začátku to jde hůř, ale nebojte, půjde to. ;) Potom těsto dáme na cca 25 minut zapéct do trouby při 175°C, mělo by lehce zezlátnout.

3.
Na náplň si v míse smícháme oba tvarohy se zakysanou smetanou a přidáme k nim cukr, vejce i vanilkový extrakt. Vejce zašleháváme po jednom.

4.
Tvarohovou náplň nalijeme na předpečený korpus a poklademe připravenými jahodami (šťávu, kterou jahody pustily, tam všechnu nedáváme, bylo by to moc mokré). Jahody můžeme i lehounce vmíchat do tvarohu. Pečeme přibližně 60 minut na 170°C. Asi tak na posledních 20 minut pečení jsem formu zakryla pečícím papírem, aby se jahody nepřipalovaly.





Žádné komentáře:

Okomentovat