Najednou
jsem se ocitla v záplavě jahod a musela jsem si s nimi nějak poradit.
Koláč se docela logicky nabízel, ale nejdřív jsem nevěděla, jak to pojmout.
Mohla jsem udělat prostě cheesecake, nakonec však vznikla tahle o trochu
zdravější varianta s vločkami a pohankovou moukou. Taky je třeba hned
zkraje zmínit, že tenhle koláč fakt není sladkej, takže pokud jste víc na
sladké, neváhejte cukru přidat.
INGREDIENCE
Korpus:
70
g hladké mouky
70
g pohankové mouky
80
g vloček
30
g ořechů
½
lžičky soli
65
g cukru
1
lžička prášku do pečiva
70
g rozpuštěného másla
60
ml mléka
1
vejce
Náplň:
500
g tvarohu ve vaničce
250
g tvarohu v kostce
150
g zakysané smetany
70
g cukru
2
vejce
1
lžička vanilkového extraktu
POSTUP
1.
Nejprve
si svaříme v hrnci jahody. Počkáme, až pustí šťávu, krátce povaříme, poté
odstavíme a necháme vychladnout. Ani do jahod jsem nepřidávala žádný cukr, ale
klidně ho tam přidat můžete.
2.
Vločky
a ořechy na jemno rozmixujeme a smícháme s ostatními suchými ingrediencemi na
těsto. Ke směsi přidáme vejce, máslo a mléka a vypracujeme těsto. Dortovou
formu (o průměru 26 cm) vyložíme pečícím papírem a na něj rozprostřeme těsto.
Je trošku lepivé, ze začátku to jde hůř, ale nebojte, půjde to. ;) Potom těsto
dáme na cca 25 minut zapéct do trouby při 175°C, mělo by lehce zezlátnout.
3.
Na
náplň si v míse smícháme oba tvarohy se zakysanou smetanou a přidáme k nim cukr, vejce i vanilkový extrakt. Vejce zašleháváme po jednom.
4.
Tvarohovou
náplň nalijeme na předpečený korpus a poklademe připravenými jahodami (šťávu, kterou jahody pustily, tam všechnu nedáváme, bylo by to moc mokré). Jahody
můžeme i lehounce vmíchat do tvarohu. Pečeme přibližně 60 minut na 170°C. Asi tak
na posledních 20 minut pečení jsem formu zakryla pečícím papírem, aby se jahody
nepřipalovaly.




Žádné komentáře:
Okomentovat