Tenhle koláč je fakt dobrej. A je ještě lepší, když ho necháte přenocovat v lednici.
Těsto:
100 g hladké bílé mouky
100 g hladké celozrnné mouky
15 g kakaa
50 g moučkového cukru
120 g másla
1 vejce
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g měkkého tvarohu
v kostce
380 g zakysané smetany
70 g třtinového cukru
2 vejce
strouhaná kůra z jednoho
velkého citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce vanilkového pudinku
(prášku)
POSTUP
1.
Nejprve se vrhneme na těsto: v míse
smícháme obě mouky, kakao, sůl, prášek do pečiva a cukr. Pak přidáme na kostky
nakrájené studené máslo a vypracujeme směs podobnou drobence a hned poté
vlijeme vejce. Vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do folie a dáme
odpočívat do ledničky, minimálně na hodinu.
2.
Odpočaté těsto vyválíme asi na
půl centimetru vysokou placku a opatrně přeneseme do papírem vyložené dortové
formy o průměru 24 cm. Uhladíme ho na dno i boky formy a necháme chvíli
vychladit v ledničce. Pak vložíme do trouby a necháme předpéct asi tak 12
minut při 175°C.
3.
Připravíme si náplň: tvaroh
vyšleháme se zakysanou smetanou a cukrem. Pak vmícháme po jednom žloutky a
následně i pudinkový prášek, vanilkový extrakt a citronovou kůru se šťávou.
Nakonec ušleháme ze zbylých bílků sníh, který opatrně vmícháme ke tvarohové
směsi.
4.
Tvarohovou náplň naneseme na
předpečené těsto, uhladíme a vložíme do trouby, kde pečeme přibližně 60 minut
při 175°C. Během pečení můžeme formu zakrýt pečícím papírem, nebo alobalem, aby
se nám koláč nepřipaloval.
Žádné komentáře:
Okomentovat