neděle 21. srpna 2016

Kakaový tvarohový koláč

Tenhle koláč je fakt dobrej. A je ještě lepší, když ho necháte přenocovat v lednici.



INGREDIENCE

Těsto:
100 g hladké bílé mouky
100 g hladké celozrnné mouky
15 g kakaa
50 g moučkového cukru
120 g másla
1 vejce
půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
500 g měkkého tvarohu v kostce
380 g zakysané smetany
70 g třtinového cukru
2 vejce
strouhaná kůra z jednoho velkého citronu
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce vanilkového pudinku (prášku)



POSTUP

1.
Nejprve se vrhneme na těsto: v míse smícháme obě mouky, kakao, sůl, prášek do pečiva a cukr. Pak přidáme na kostky nakrájené studené máslo a vypracujeme směs podobnou drobence a hned poté vlijeme vejce. Vypracujeme kompaktní těsto, které zabalíme do folie a dáme odpočívat do ledničky, minimálně na hodinu.

2.
Odpočaté těsto vyválíme asi na půl centimetru vysokou placku a opatrně přeneseme do papírem vyložené dortové formy o průměru 24 cm. Uhladíme ho na dno i boky formy a necháme chvíli vychladit v ledničce. Pak vložíme do trouby a necháme předpéct asi tak 12 minut při 175°C.

3.
Připravíme si náplň: tvaroh vyšleháme se zakysanou smetanou a cukrem. Pak vmícháme po jednom žloutky a následně i pudinkový prášek, vanilkový extrakt a citronovou kůru se šťávou. Nakonec ušleháme ze zbylých bílků sníh, který opatrně vmícháme ke tvarohové směsi.

4.
Tvarohovou náplň naneseme na předpečené těsto, uhladíme a vložíme do trouby, kde pečeme přibližně 60 minut při 175°C. Během pečení můžeme formu zakrýt pečícím papírem, nebo alobalem, aby se nám koláč nepřipaloval.


Žádné komentáře:

Okomentovat