pondělí 11. července 2016

Rybízový koláč s piškotem

Koláčová hitparáda pokračuje. Tentokrát je na řadě rybíz. A i když je na plech, tak to není jen tak nějaká buchta, ale naprosto exkluzivní koláč. :D



INGREDIENCE

Linecké těsto:
300 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
180 g studeného másla
1 špetka skořice
1 vejce

Piškotové těsto:
95 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Náplň:
1 kg rybízu

POSTUP

1.
Nejprve si připravíme linecké těsto: smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme nakrájené studené máslo a prsty propracujeme. Nakonec přidáme vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme aspoň hodinku odpočinout.

2.
Těsto vyválíme a přeneseme na máslem vymazaný plech. Dáme zapéct do trouby na 15 – 20 minut při 180°C. Pak vyndáme a necháme chvilku vychladnout.

3.
Jako další si připravíme piškot: celá vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pořádný pěny – aspoň 15 minut. Pak vmícháme prosátou mouku.

4.
Předpečené linecké pokryjeme rybízem – bylo to přibližně asi kilo, ale nevím to přesně – prostě vytvoříme pořádnou vrstvu. :D Pokud by se nám rybíz zdál příliš kyselý, tak můžeme přisladit. Na rybíz nalijeme piškotové těsto a dáme péct asi tak na 25 minut (180°C).


Žádné komentáře:

Okomentovat