Koláčová hitparáda pokračuje.
Tentokrát je na řadě rybíz. A i když je na plech, tak to není jen tak nějaká
buchta, ale naprosto exkluzivní koláč. :D
INGREDIENCE
Linecké těsto:
300 g hladké mouky
90 g moučkového cukru
180 g studeného másla
1 špetka skořice
1 vejce
Piškotové těsto:
95 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
4 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
Náplň:
1 kg rybízu
POSTUP
1.
Nejprve si připravíme linecké
těsto: smícháme mouku s cukrem a skořicí, přidáme nakrájené studené máslo
a prsty propracujeme. Nakonec přidáme vejce a vypracujeme těsto, které zabalíme
do fólie a necháme aspoň hodinku odpočinout.
2.
Těsto vyválíme a přeneseme na
máslem vymazaný plech. Dáme zapéct do trouby na 15 – 20 minut při 180°C. Pak
vyndáme a necháme chvilku vychladnout.
3.
Jako další si připravíme
piškot: celá vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do pořádný
pěny – aspoň 15 minut. Pak vmícháme prosátou mouku.
4.
Předpečené linecké pokryjeme
rybízem – bylo to přibližně asi kilo, ale nevím to přesně – prostě vytvoříme
pořádnou vrstvu. :D Pokud by se nám rybíz zdál příliš kyselý, tak můžeme
přisladit. Na rybíz nalijeme piškotové těsto a dáme péct asi tak na 25 minut
(180°C).
Žádné komentáře:
Okomentovat