úterý 26. července 2016

Kynutý (rybízový) koláč

Ano, už zase. Je to asi trochu trapný přicházet po menší odmlce ZASE s rybízovým koláčem, jenže prostě je léto a ten rybíz skoro křičí „upeč koláč!“. Takže jsem ho poslechla a upekla jsem koláč. Tohle je asi můj neoblíbenější letní koláč. V nadpisu je rybízový v závorkách, protože stejný těsto používám k jakémukoliv jinému ovoci. Třeba meruňky jsou bezva (akorát letos je jich oproti loňsku zoufale málo) nebo švestky. Oboje funguje naprosto parádně. Akorát pouze v případě rybízu dávám pod ovocnou vrstvu tvaroh. Lze vynechat, nicméně bych řekla, že se tam prostě perfektně hodí.



INGREDIENCE

Těsto:
350 g hladké mouky
40 g třtinového cukru
60 g rozpuštěného zchladlého másla
25 g droždí
160 ml vlažného mléka
1 vejce
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu

Náplň:
500 g měkkého tvarohu
2 lžíce cukru
1 lžička vanilkového extraktu
hromada rybízu (množství přesně opět nevím, prostě aby to pokrylo celý plech)

Drobenka:
70 g krupičky
60 g studeného másla
30 g třtinového cukru
20 g (1 sáček) vanilkového cukru

+ kousek másla na vymazání plechu
+ 1 vejce na potření



POSTUP

1.
Nejprve si klasicky připravíme kvásek: droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme lžičku cukru a rozmícháme. Zasypeme 1 lžičkou mouky, trochou vlažného mléka a necháme vzejít.

2.
Do mísy vsypeme prosátou mouku, zbylý cukr, vanilkový extrakt a špetku soli. Vlijeme vzešlý kvásek, zbylé mléko a zchladlé máslo. Vypracujeme pružné těsto, které necháme kynout asi tak 45 minut, dokud nezdvojnásobí objem.

3.
Těsto rozválíme a přeneseme na máslem vymazaný plech. Prsty ho napěchujeme na celou plochu plechu a naznačíme okraje. Tvarohovou náplní (kterou získáme smícháním tvarohu s cukrem a vanilkovým extraktem) potřeme těsto, zasypeme rybízem a následně i drobenkou. Na závěr okraje potřeme vajíčkem a dáme péct do trouby na 25 minut při 175°C, dokud okraje nezezlátnou.


A takhle to jede s meruňkama :)



Žádné komentáře:

Okomentovat