Koláče. S tvarohem. Naprostá česká klasika. Náplň můžete samozřejmě zvolit i jinou, ale já mám nejradši tuhle. Zato rozinky moc ráda nemám, ale prostě tam tak nějak patří. Pokud jste četli můj úvodní příspěvek, tak jsem se v něm tak trochu pozapomněla zmínit, že mé výtvory většinou občas vypadají tak nějak trošku rustikálně. Nicméně vzhled nemá v tomto případě na chuť žádný vliv. Hurá na to!
Množství vystačí přibližně na 30 ks.
INGREDIENCE
INGREDIENCE
Těsto:
525 g hladké mouky
225 g polohrubé mouky
150 g zchladlého rozpuštěného másla
135 g třtinového cukru
260 ml vlažného mléka
42 g droždí
20 g vanilkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 vejce
špetka soli
citronová kůra z poloviny citronu
Tvarohová náplň:
250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
250 g tvarohu v kostce
2 lžíce třtinového cukru
20 g vanilkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžíce rumu
1 sáček vanilkového pudinku
3 lžíce mléka
1 vejce
+ vejce na potření, rozinky na ozdobu
POSTUP
POSTUP
1.
Nejprve si připravíme kvásek; v hrnečku rozmícháme droždí se dvěma lžícemi cukru, přidáme lžíci mouky, zalijeme částí vlažného mléka a necháme vzejít.
2.
K oběma moukám přidáme špetku soli, oba cukry, vanilkový extrakt, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, zchladlé máslo, vzešlý kvásek a zbylé mléko. Vypracujeme těsto, které dáme do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme 30 minut kynout. Poté ho rozdělíme na 30 částí (každá má přibližně 45 g), vytvarujeme bochánky a naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem v dostatečných rozestupech, přikryjeme a necháme dalších asi 50 minut kynout.
3.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň a to tak, že v misce společně zamícháme všechny ingredience.
4.
Bochánky na plechu roztlačíme např. skleničkou tak, aby jim zůstal zhruba centimetrový okraj. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem, důlky naplníme tvarohem a ozdobíme rozinkami. Necháme ještě chvíli kynout a pečeme dozlatova asi 20 minut při 170°C.
Žádné komentáře:
Okomentovat